Wat hadden de leerlingen er zin in vorige week vrijdag: lootjes trekken! Er is door iedereen goed nagedacht over een verlanglijstje. Dus nu kan het kopen van een leuk cadeau, het nadenken over een gedicht en het maken van een surprise beginnen. Het is natuurlijk het allerleukste als het voor iedereen nog geheim is wie hem/haar heeft getrokken.

Om in de Sinterklaas sferen te blijven, als verplichte weekopdracht maakt iedereen deze week een eigen ontworpen hoed/muts voor Sinterklaas. Op de foto bij het Tolbriefje is de creatie van Nathalie te zien.

Op 29, 30 november en 2 december zullen we al de rekentoets afnemen bij de leerlingen. Groep 8 volgt voor rekenen een andere CITO planning dan de andere groepen.
Op school liggen inmiddels weer twee pakketjes met leerstof klaar voor kinderen die thuis extra willen oefenen (dit is op vrijwillige basis!). Er ligt klaar een pakketje:

• Redactiesommen + stappenplan (ook wel verhaaltjessommen), de antwoorden worden erbij geleverd, dus het is zelf na te kijken.
  • Begrijpend lezen (de antwoorden worden erbij geleverd, dus het is zelf na te kijken). De vraagstelling is afgestemd op die van het CITO.
  • Voor als er nog behoefte aan is: op school ligt nog een pakketje werkwoordspelling en metriek stelsel (maten en gewichten). Zie ook vorig Tolbriefje.

Voortgezet onderwijs

• Donderdag gaat groep 8 een dagdeel meelopen op het Zernike College in Zuidlaren van 13.00 tot 15.00 uur. Op deze dag zullen we met elkaar in de klas eten en drinken in de middagpauze. Dus graag denken om het meegeven van een broodje. Ook moeten de kinderen op de fiets komen. We hopen rond 15.15 uur weer terug op school te zijn. Maar het kan iets later worden.
  • Uw kind heeft deze week een uitnodiging ontvangen voor het definitief adviesgesprek. Bij de uitnodiging zit ook een stappenplan voor het aanmelden van uw kind naar het voortgezet onderwijs.
  • U kunt zich tot uiterlijk 25 november aanmelden voor de voorlichtingsavond ‘Voortgezet Onderwijs’ die dit schooljaar plaatsvindt op de basisscholen Schuilingsoord en CBS de Tol. We starten om 19.00 uur.

Toetsen

Vrijdag 25 november: woordjes Engels, blok 2, deel A (woordenlijst is inmiddels meegegeven). Let op! Het goed schrijven van de woorden telt ook mee.

Vrijdag 25 november: werkstuk inleveren hoofdstuk 1.

Dinsdag 29 november: toets geschiedenis blok 2 (samenvatting en begrippenlijst zijn meegegeven).

Vrijdag 9 december: woordjes Engels, blok 2, deel B (woordenlijst is inmiddels meegegeven). Let op! Het goed schrijven van de woorden telt ook mee.

Vrijdag 13 januari 2017: Inleveren gehele werkstuk.

Jarigen

In december vieren we nog een aantal feestjes in de klas. Allemaal van harte gefeliciteerd en maak er een leuke dag van!

• Evan wordt op 1 december 12 jaar.
  • En ook Jard wordt op 1 december 12 jaar.
  • Lasse is vanaf 2 december weer een jaartje ouder.
  • Tom mag zich vanaf 14 december 12 jaar noemen.
  • Susan is aan de beurt op 21 december en wordt dan 12 jaar.
  • En Milan is op 29 december met zijn verjaardag aan de beurt en wordt 13 jaar.

Tips voor thuis

We zitten nu druk in de Sinterklaasperiode. Misschien is het leuk om eens een rijmspelletje met uw kind te doen. Bijvoorbeeld schrijf zo veel mogelijk woorden op wat rijmt op Piet, paard, boek etc. Misschien kunt u een wedstrijdje doen wie de meeste woorden weet. Ook heel handig als u daarna samen met uw kind kunt kijken welke woorden in het gedicht voor een klasgenoot kunnen worden gebruikt.

Op de volgende website kunt u tips vinden voor het maken van een Sinterklaasgedicht.