Harens Lyceum Zuidlaren bezoek
Afgelopen dinsdag zijn we met de klas naar het Harens Lyceum in Zuidlaren geweest. De kinderen hebben kennisgemaakt met verschillende vakken. Maar ook het met het wisselen van lokalen etc. Het was een geslaagde middag.

VO
Via de mail ontvangt u regelmatig informatie omtrent de VO-scholen. Alle informatie die wij krijgen sturen wij door. Wel is het fijn om even te laten weten of uw kind naar een meeloopdag gaat. Wij kunnen hier in de lessen dan ook rekening mee houden. Willen jullie onderling zelf vervoer regelen? Wij hangen een lijst op in de klas waarop kinderen kunnen aangeven of ze hier gebruik van maken.

Adviesgesprekken
In week 50 en 51 zijn de adviesgesprekken. Binnenkort ontvangt u de uitnodiging hiervoor. U bent samen met uw kind welkom. De facultatieve gesprekken van week 48 vervallen hierdoor.

Mediamasters
Vanaf aanstaande vrijdag gaan wij met de klas een week aan de slag met het thema mediawijsheid. Elke dag besteden we hier tijd aan doormiddel van opdrachten. Een deze dagen krijgen jullie nog een mail met meer informatie hierover.

Rekenen blok 2
We zijn weer begonnen met blok 2 van rekenen. De volgende onderdelen staan centraal: btw-percentages berekenen, breuken, procenten en kommagetallen aan elkaar koppelen, schaalbegrip, reistijden berekenen, bevolkingsdichtheid berekenen, oppervlaktes indelen, inhoud berekenen, prijsetiketten schatten en kaartlezen. Twee onderdelen willen we nog even toelichten, dit kunt u namelijk thuis misschien ook nog eens met uw kind oefenen.

In dit blok gaan we de etiketten van diverse producten uit de supermarkt beter bekijken. Gewicht, prijs per kg en de totaalprijs staan dan op de prijsetiketten. De werkelijke totaalprijs bij een bepaald gewicht moet dan worden uitgerekend en de prijs per kg als de totaalprijs is gegeven. Ook moet de inhoud worden berekend als alleen de totaalprijzen en prijzen per kg zijn gegeven. Als u versproducten in de supermarkt koopt kunt u ook samen met uw kind de prijs laten schatten of het gewicht.

De kinderen weten al hoe ze de inhoud moeten berekenen: lengte x breedte x hoogte. Maar we gaan nu wat dieper in op de kubieke meter. Inhouden van zwembaden en badkuipen worden berekend en inhoudsmaten worden omgerekend. Dat omrekenen vraagt om inzicht, omdat er twee systemen naast elkaar gebruikt worden. Bij liters omrekenen worden stappen van 10 gemaakt, bij het omrekenen van de kubieke cm, dm en m zijn het stappen van 1000. We hebben dit geoefend met behulp van een kaart van het metriek stelsel. U kunt thuis misschien een rechthoekige bak met water vullen en uw kind laten berekenen wat de inhoud is.

Atletiek sportdag
Dinsdag 21 november doen wij mee met de sportdag atletiek. Groep 7 en 8 zijn van 12.15 tot 14.00 uur aan de beurt. Wij zoeken hiervoor nog ouderhulp. Wie kan en wil ons helpen? Opgeven kan bij Natalie.

Verjaardagen in groep 8
26 november is Ivan jarig, alvast van harte gefeliciteerd!
27 november is Noor Lutke jarig, alvast van harte gefeliciteerd!

Reminders + agenda
– 20 november lootjes trekken
– 21 november atletieksportdag
– 22 november volleybaltoernooi, we zoeken nog begeleiders
– week 47 cito rekenen
– week 48 cito spelling
– 1 december het eerste hoofdstuk van het werkstuk inleveren.

Toetsen/huiswerk
Dinsdag 21 november toets aardrijkskunde blok 1