Wat hebben we vorige week gezellige dagen met elkaar gehad. Het is alleen jammer dat het zo snel voorbij gaat. De kinderen vertelden deze week dat ze nog wel een keer op kamp willen dit jaar. Helaas gaat dit niet lukken. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Via de website (zie mail) kunt u binnenkort alle foto’s downloaden. En van deze feestelijke activiteit rollen we zo in het volgende feestje; het afscheidsfeestje van meester Jan. Feestje? Natuurlijk vinden we het heel jammer dat meester Jan met pensioen gaat, maar wat hebben we een leuke dag gehad. De kinderen hebben op school nog iets leuks voor hem gemaakt en dit hebben wij hem overhandigd.

De kinderen die hebben aangegeven extra oefenwerk te willen maken, krijgen dit volgende week mee. Wij proberen deze week alle pakketjes te maken.

Gevonden kleding/schoenen kamp

De kinderen missen bij navraag geen kleding maar toch is er veel kleding blijven liggen. Dit hebben we in de grote bak bij de keuken gedaan. Dus mist u iets? Hopelijk kunt u het dan daar vinden.

Toetsen

De eerste toets is op de iPad gemaakt. Natuurlijk was dit even wennen. Wel gaven alle kinderen aan de volgende toets weer op de iPad te willen maken. Fijn is natuurlijk dat de kinderen gelijk horen hoe ze het hebben gemaakt. Een cijfer of beoordeling kon ik nog niet geven maar wel het percentage dat ze goed hadden. Achter de schermen verdiepen we ons in het omzetten naar een beoordeling, hoe we jullie hierover kunnen informeren etc. We houden jullie op de hoogte.

Staal

De nieuwe methode voor spelling en taal is natuurlijk even wennen. Maar wij merken dat de kinderen het snel oppakken. Onderstaande link geeft nog even kort aan hoe wij werken met Staal.

Informatieavond

Wij zoeken nog steeds een contactouder voor groep 8. Aanmelden kan bij n.scholtens@conod.nl. Wie wil ons helpen?

Reminder

• 5 oktober staking
  • 6 oktober puzzeltocht
  • 11 oktober korfbaltoernooi: wij zoeken nog begeleiders, helpt u de kinderen?
  • Op donderdag moeten de kinderen altijd hun agenda meenemen naar school. We gaan dan samen met de kinderen het huiswerk plannen.
  • Heeft u de kosten van het schoolkamp al overgemaakt?Toetsen/huiswerk
  • 16 oktober woordjes toets Engels linkerkant.
  • 30 oktober woordjes toets Engels rechterkant.

Het is de bedoeling dat de kinderen de woorden Engels- Nederlands kennen maar ook Nederlands- Engels. Zie begeleidende brief bij de woordjes die ze hebben meegekregen.

Tips voor thuis

Hoe leer je eigenlijk voor een toets? Wat is een goede/leuke aanpak? Hoe kan ik mijn kind hierin goed begeleiden? Tijdens oudergesprekken worden deze vragen weleens gesteld. Kinderen leren allemaal anders. De een pakt het sneller op dan de ander. Een leuke en effectieve manier om bijvoorbeeld te leren is door er een Mindmap bij te maken. Dit hebben wij al met de kinderen in de klas geoefend. Toen moesten de kinderen een Mindmap maken van de zomervakantie. Een goede Mindmap geeft een overzichtelijk beeld van de leerstof, doordat de relaties en het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken duidelijk wordt. Wanneer u dit opzoekt op het internet krijgt u veel voorbeelden. Andere effectieve methoden om beter te kunnen onthouden:

– Hardop lezen
– Tekeningen (doodles) maken tijdens het luisteren
– Aantekeningen maken
– Ezelsbruggetjes maken
– Rijmen/muziek/cadans/ritme
– Herhalen
– Een verhaal maken van de dingen die je wilt onthouden. Nog beter een verhaal maken van dingen met beelden die je wilt onthouden.
– Associaties of metafoor bedenken
– Schema’s maken
– Samenvatting maken (Belangrijk is wel dat je kind de stof niet gedachteloos gaat overschrijven. Zorg dat je kind hoofd- en bijzaken onderscheidt in een samenvatting. Door bijvoorbeeld opsommingen te maken)
– Proeftoets maken/proefvragen maken (Laat je kind zelf een toets in elkaar zetten)
– Kaartjes maken. Op de voorkant een woord, zinnetje, jaartal, begrip enz. en op de achterkant de vertaling.

Alvast een fijn weekend!

Elise van Weringh en Natalie Scholtens