Hoera!

Wat een mooi resultaat. Alle leerlingen die hebben deelgenomen aan het verkeersexamen hebben zowel het theoretisch als het praktisch verkeersexamen gehaald! Helaas hebben twee leerlingen dit jaar niet kunnen deelnemen en hen wensen wij natuurlijk heel veel succes voor volgend jaar. Alle ouders die hebben geholpen, heel erg bedankt. Zonder jullie had het examen niet kunnen plaatsvinden.

Aanstaande dinsdag 24 april word er op school les gegeven over de dode hoek van grote voertuigen. Hieronder volgt de informatiebrief van de organisatie.

Dode hoek les voor groep 7/8

Volgende week wordt er een praktische dode hoek les gegeven aan de kinderen van groep 7. De provincie Drenthe en uw gemeente bieden deze les aan alle basisscholen aan. Onder het motto “Samen richting nul verkeersslachtoffers” streeft de provincie naar minder verkeersslachtoffers, ook in de dode hoek van vrachtwagens en andere grote voertuigen. Om zowel de kinderen als ook de ouders al vast een beetje te leren over de dode hoek, vertellen we er hier iets over.

De dode hoek

Iedereen heeft wel eens gehoord van de “dode hoek” van een vrachtauto. Vaak lezen we berichten in de krant waar over een dode hoek ongeval met fietsers wordt gesproken. Maar wat is precies een dode hoek ? En hoe kun je er veilig mee omgaan ?

De dode hoek van een vrachtauto is de ruimte om de auto waar de chauffeur niets kan zien. Een vrachtauto heeft niet één, maar meer dode hoeken: vlak voor de auto, naast de auto en achter de auto. Gevaren van een rechts afslaande vrachtauto worden vaak onderschat. Een vrachtauto die rechts afslaat kan zijn rechterzijkant en voorkant niet goed overzien. Fietsers zijn hierbij het meest kwetsbaar. Een recht doorgaande fietser wordt door een chauffeur al snel over het hoofd gezien, omdat hij hem niet kan zien. Er is al veel gedaan om het aantal ongevallen terug te dringen, zoals het plaatsen van camera’s en dode hoekspiegels in en aan de vrachtauto. Toch vallen er jaarlijks nog steeds slachtoffers. Om deze reden blijft het belangrijk om verkeersdeelnemers te wijzen op de dode hoeken van een vrachtauto. Hieronder hebben we een aantal tips voor jullie, waardoor je minder gevaar loopt in een situatie met de dode hoek van een vrachtauto of een ander groot voertuig.

o Maak oogcontact met de bestuurder. Wanneer jij de bestuurder ziet, kan hij jou ook zien. Kun jij  de bestuurder niet zien, dan ben je onzichtbaar voor de bestuurder en sta je verkeerd opgesteld.

o Stop nooit onder of naast de spiegels. Hier ziet de chauffeur je echt niet.

o Zorg dat je ver genoeg voor of ver genoeg achter een vrachtauto fietst. Hiervoor geldt ook: kun je de chauffeur zien, dan kan hij jou zien. Sta je vlak voor, achter of naast een vrachtauto, dan ziet een chauffeur je niet.

o Bij afslaand vrachtverkeer in bochten, op rotondes en kruispunten blijf je ver rechts achter de vrachtwagen. Een afslaande vrachtwagen moet een grotere bocht nemen en wijkt uit. Hoe groter een vrachtauto, hoe meer hij uitwijkt.

Op naar een leuke en leerzame les.

Huiswerk/Toetsen

Donderdag 26 april: werkstuk op papier inleveren

Dinsdag 15 mei: Topografie