‘Wat gaan de dagen snel’ hoor ik de kinderen zeggen. Zo voelt het ook. Elke dag zijn we bezig met ons werk. Daarnaast zijn we ook nog steeds bezig met spelletjes. “wie ben ik” spelen we vaak. Ook hebben de kinderen opdrachten uit moeten voeren in tweetallen. Hierbij mochten beide kinderen maar 1 hand gebruiken. De opdracht kon zijn: knip een vierkant uit, teken een vierkant op het digibord, was je handen of hang een tekening op. Dit vonden de kinderen erg leuk om te doen. De kinderen van groep 5 hebben zichzelf gemeten tijdens de rekenles. De kinderen moesten hierbij de liniaal aflezen en vertellen hoe groot ze zijn. Als je bijv. 1m en 40cm bent, hoeveel cm ben je dan in totaal. Daarnaast hebben we ook naar de eerste spreekbeurt van Sven mogen luisteren. Dit was erg interessant. Met spelling zijn beide groepen bezig geweest met ‘herhalen’ van spellingsregels. Zo zijn er de hakwoorden, zing, lucht en plankwoorden en hier komen steeds meer bij. Tijdens de taallessen gaan we beginnen aan het eindproduct. Groep 6 gaat een verhaal schrijven waarbij ze de lezer nieuwsgierig moeten maken. Groep 5 gaat een informatiebord maken met hierop een plaatje, naam en interessante weetjes.

Ten slotte is er op woensdag 11 oktober een korfbal toernooi. Een aantal kinderen hebben aangegeven dat ze hier wel aan willen deelnemen. Bij elk team hoort een begeleider, lijkt het u leuk om als begeleider mee te gaan, kunt u zich bij mij opgeven (r.buurman@conod.nl).

Hieperdepiep Hoera voor:

Er zijn de komende weken geen kinderen jarig.

Toetsen/huiswerk

Vorige keer hadden we het rustig, nu krijgen we het druk.

Vrijdag 6 oktober hebben beide groepen toets spelling blok 1
Maandag 9 oktober heeft groep 6 toets geschiedenis blok 1 (samenvatting hebben de kinderen al).
Woensdag 11 oktober heeft groep 5 toets blok 1 van rekenen
Donderdag 12 oktober heeft groep 6 toets blok 1 van rekenen.
Vrijdag 13 oktober heeft groep 6 toets thema Amsterdam van taal.
Maandag 16 oktober heeft groep 5 toets thema dierentuin van taal.

Tips voor thuis en doelen van groep 5/6

Geschiedenis

We zijn bezig geweest over de tijd van de boeren en jagers/verzamelaar. Hierbij hebben de kinderen geleerd wat een hunebed is en hoe deze gemaakt werden. Misschien is het leuk om eens naar een hunebed te gaan.

De kinderen van groep 5 zijn bezig met meten. Meten in centimeters en meters.

In groep 6 rekenen we met geld. Hoeveel moet je betalen en wat krijg ik terug. Laat de kinderen in de supermarkt eens uitrekenen hoeveel de boodschappen samen kosten.

Spelling

De leestekens komen aanbod in beide groepen. Daarnaast gaat groep 6 met komma s woorden werken en met de cola en tropischwoorden. Colawoord; ik hoor de /k/, maar ik schrijf de /c/. Tropisch woord; ik hoor /ies/, maar schrijf /isch/.

De kinderen van groep 5 krijgen woorden waarbij ze twee categorieën toe moeten passen.

Taal

In groep 5 beginnen we met het thema ‘ziekenhuis’. Hierin staat het informatie opzoeken en uitwisselen centraal. Uiteindelijk publiceren ze een boek met allerlei informatie over het ziekenhuis.

Groep 6 gaat werken met het thema ‘pronkstukken’. De kinderen hebben het over verzamelingen en persoonlijke pronkstukken. Als eindproduct moeten de kinderen een persoonlijk pronkstuk beschrijven en publiceren in een ‘pronkstukkenboek’.

Groet,

Renske Buurman