De CITO-toetsen zijn achter de rug, dus nu is het tijd om te kijken hoe iedereen ervoor staat. Welke kinderen hebben ergens extra hulp voor nodig of wie kan juist zonder hulp verder? Of waar moeten we met de hele klas nog aan werken? De komende weken wordt hiervoor een planning gemaakt. Na het eerste rapport staan er weer 15-minutengesprekken gepland. Dan zal met u besproken worden welke hulp en begeleiding uw kind zal krijgen.

De schaatslessen zijn helaas alweer afgelopen. Wat was het leuk om te zien hoe iedereen in drie lessen vooruit is gegaan! Sommigen hadden voor de eerste les nog nooit op het ijs gestaan, maar 3 lessen later schaatsen ze wel een Elfstedentocht! Geweldig gedaan allemaal! Alle kinderen krijgen voor hun inspanning nog een schaatscertificaat en een vrijkaartje voor de ijsbaan.

Ik wil via deze weg alle ouders hartelijk bedanken voor het vervoer naar Groningen elke week!

Sinds vorige week wordt er enthousiast gelezen aan de boeken van het leesproject “Leesvirus”. Vanaf nu moeten we ook elke week de boeken doorspeuren om het antwoord om de quizvragen te vinden. Hoe meer boeken we gelezen hebben, hoe groter de kans is om het goede antwoord te vinden! Sommige kinderen hebben zelf thuis ook één of meerdere boeken van het project gelezen. Natuurlijk mogen ze deze boeken ook meerekenen bij hun gelezen boeken. Zo kan nóg beter bepaald worden welk boek nou het meest besmet is met het leesvirus! De boeken die meedoen zijn:

Selma Noort – De zee kwam door de brievenbus

Rindert Kromhout – De dikke billenbijters

Paul van Loon – Meester Kikker

Robin van Raven – Het geheim van de magische X-app

Josh Lacey – De Drakenoppasser

Manon Sikkel – Geheim agent oma

Anne-Margreet Matsuurs – Nikki en de Neanderthalers

Tosca Menten – Siem Subliem en Het Rode gevaar

Lisa Boersen – Timo en de oppasninja

Marlies Slegers – Dubbel avontuur

Voor het project hebben we ook zelf leesvirussen gemaakt. Op de website www.leesvirus.nl is hier een foto van te vinden. Ook staan daar de eerste meningen van kinderen over de boeken op.

Zonder in te loggen is een deel van de site en het werk van de kinderen te bekijken. Kies dan voor “Rondkijken bij… > Drenthe > Tynaarlo”.

Huiswerk

Deze week hebben de kinderen het topokaartje van de provincies en de hoofdsteden meegenomen om thuis te oefenen. Hier hebben ze op vrijdag 16 februari een toets over. Om school zijn we op allerlei manieren al druk aan het oefenen en ik merk dat veel kinderen al veel provincies en steden kennen en het leuk vinden om te leren. Als u hier thuis mee gaat oefenen, is het belangrijk dat de kinderen de items om twee manieren oefenen. In de eerste plaats moeten ze een genoemde plaats kunnen aangeven op de kaart. Hierbij past een opdracht als “Waar ligt Limburg?” of “Wijs aan: Lelystad.” Daarnaast moeten ze ook van een aangegeven plaats op de kaart de naam kunnen noemen en schrijven. U wijst een plaats of provincie aan de kinderen noemen de juiste naam. Als ze dit regelmatig oefenen, moet het zeker lukken om de toets op 16 februari goed te maken.

Olympische gymles

A.s. maandag hebben de kinderen een extra gymles. Speciaal in het kader van de komende Olympische Winterspelen is er voor meerdere scholen een Olympische gymles voorbereid. De kinderen gymmen deze les dan ook samen met leeftijdsgenoten van andere scholen. Onze groep is om 11.00 uur aan de beurt. Dus: allemaal je gymspullen meenemen!

Dinsdag volgen we weer het gewone gymrooster, dus ook dan hebben ze gym.

Spreekbeurten

Wat een leuke en goede spreekbeurten hebben we de afgelopen weken gezien! Iedereen heeft echt zijn best gedaan om de klas echt iets boeiends te vertellen en te laten zien. Heel goed dat er bij iedereen zoveel afwisseling in zat. De komende weken zijn aan de beurt:

Vrijdag 2 februari: Merijn

Vrijdag 9 februari: Marit

Vrijdag 23 februari: Oscar

Er komen weer enkele verjaardagen aan de komende weken!

Op 8 februari wordt Ode 9 jaar.

Vlak daarna is Len jarig. Op 10 februari wordt hij ook 9 jaar.

Allebei alvast van harte gefeliciteerd!

Tip voor thuis

Op internet zijn vele sites te vinden om topografie te oefenen. Zonder problemen zal u of uw kind iets kunnen vinden. Een eenvoudig, maar duidelijk voorbeeld hiervan is http://topografie-oefenen.nl. Op deze manier zullen de kinderen zeker gemotiveerd zijn om goed te oefenen.

Verzoek

Tenslotte heb ik nog een verzoek. Voor een opdracht later in het jaar, ben ik op zoek naar (resten van) gekleurde kaarsen. Misschien zijn er bij u thuis na de Kerstdagen nog wel half opgebrande kaarsen overgebleven of heeft u kaarsen die u eigenlijk liever kwijt dan rijk bent… Ik wil ze graag hebben. Alle kleuren zijn welkom!

Henk Jan Dorgelo