De kerstvakantie ligt alweer een paar weken achter ons. Ik hoop dat iedereen een goede vakantie heeft gehad. De kinderen kwamen in ieder geval met enthousiaste verhalen op school. Met nieuwe energie gaan we er weer goed tegenaan de komende weken.

Sinds de kerstvakantie zitten er twee nieuwe leerlingen bij ons in de klas. Ik heb daarover vorige week al even een berichtje gestuurd. Len en Annika, allebei van harte welkom op De Tol en we wensen jullie veel plezier hier.

We zijn zo’n beetje halverwege het schooljaar en dat betekent dat we druk bezig zijn met de halfjaarlijkse CITO-toetsen. We toetsen hierbij de huidige vaardigheden van de kinderen op het gebied van rekenen, spelling, begrijpend lezen, technisch lezen en woordenschat. Deze laatste toets is nieuw. We zijn benieuwd naar de woordenschat van de kinderen en willen dit graag in kaart brengen en de ontwikkelingen volgen.

Tijdens de oudergesprekken die in februari gepland staan, zullen we de vorderingen van de kinderen bespreken.

Sinds deze week doet onze klas mee aan het leesproject “Leesvirus”. Bij dit project horen 10 leesboeken die de kinderen in de klas kunnen lezen. Op de website www.leesvirus.nl kunnen ze hier vervolgens hun mening over geven en meningen van anderen lezen. Ook kunnen ze beoordelen welk boek het meest besmettelijk is met het leesvirus. Elke week zijn er opdrachten waarmee de klas punten kan verdienen. Dat kunnen vragen over de boeken zijn, maar ook creatieve opdrachten waarvan foto’s op de site geplaatst kunnen worden. Ook zonder in te loggen is een deel van de site en het werk van de kinderen te bekijken. Kies dan voor “Rondkijken bij… > Drenthe > Tynaarlo”.

Bij rekenen zijn we gestart met een nieuw hoofdstuk. Enkele nieuwe onderwerpen in dit hoofdstuk zijn: deelsommen met rest, klokkijken in digitale tijden, verdubbelen en halveren, rekenen tot 1000 en rekenen met milliliters.

We zijn ook bezig aan een nieuw hoofdstuk van aardrijkskunde uit Argus Clou. Bijzonder is dat er nu ook een stukje topografie bij komt kijken. Alle kinderen hebben op een kaart van Nederland de provincies en hun hoofdsteden ingevuld. Binnenkort krijgen ze deze kaart mee naar huis om thuis te oefenen. Op school krijgen ze dan een toets hierover. Natuurlijk krijgen de kinderen ook uitleg over hoe je dit goed kunt leren. De datum voor de toets zal ik ook het groepsnieuws zetten.

Schaatsen
We hebben inmiddels twee schaatslessen gehad. Wat was het een succes! Bij de eerste les werd de klas ingedeeld in twee groepen, zodat iedereen les kreeg op zijn eigen niveau. De beginners hebben gewerkt aan een stukje schaatstechniek om echt de basis van het vooruit komen op ijs te oefenen. De wat meer gevorderde kinderen hebben o.a. gewerkt aan het verbeteren van hun techniek. Iedereen was enthousiast aan het oefenen en zelfs kinderen die zelden of nooit geschaatst hebben, deden aan het eind fanatiek mee aan een tikspel op het ijs. A.s. vrijdag is alweer de laatste les. Er is aan de klas beloofd dat ze dan ook nog een rondje op de 400-meterbaan mogen! Eens kijken wat voor toptijden er gereden worden…

Spreekbeurten
Wat een leuke en goede spreekbeurten hebben we de afgelopen weken gezien! Iedereen heeft echt zijn best gedaan om de klas echt iets boeiends te vertellen en te laten zien. Heel goed dat er bij iedereen zoveel afwisseling in zat. De komende weken zijn aan de beurt:

vrijdag 26 januari:                   Sabine
vrijdag 2 februari:                   Merijn
vrijdag 9 februari:                   Marit

We hebben weer een aantal jarigen deze weken!
Op 13 januari werd Frederique 9 jaar.
Op 21 januari is Sabine 9 jaar geworden.
Vandaag, 22 januari is Marit jarig. Ook zij is 9 geworden.
Ook komen er nog enkele verjaardagen aan, want Martijn is op 25 januari jarig en Ode op 8 februari. Ook zij worden allebei 9 jaar.

Allemaal van harte gefeliciteerd!