Wat gaat de tijd snel! Het is alweer bijna herfstvakantie. We hebben intussen de eerste blokken van taal, spelling en rekenen (bijna) afgerond en sluiten ze af met een toets om te kijken of de stof voldoende beheerst wordt.

Sinds vorige week loopt meester Gert stage bij ons in de klas. Hij zit in het eerste jaar van de lerarenopleiding van Stenden Hogeschool en zal elke dinsdag bij ons op school zijn. Af en toe is hij er ook een hele week. We wensen meester Gert veel plezier en succes in onze klas.

Afgelopen woensdag was het korfbaltoernooi van Ritola. Onze groep was hier met vier teams goed vertegenwoordigd. Er werd met geweldige inzet gespeeld. Eén team wist zelfs tot de finaleronde door te dringen en is uiteindelijk derde geworden. Toch zijn we ook een beetje kampioen geworden, want onze school heeft de Fair Play-beker gewonnen voor sportief gedrag tijdens en rond de wedstrijden! Heel goed gedaan! Leuk dat er ook zoveel supporters langs de kant stonden. Natuurlijk wil ik ook de begeleiders van elk team ontzettend bedanken voor hun inzet.

Volgende week starten we met een nieuw blok van Argus Clou. Dit keer staat geschiedenis centraal. We kijken naar het leven van de eerste boeren in ons land en de functie en de bouw van hunebedden. Ook staat de Romeinse tijd centraal. De kinderen leren o.a. waar de grens van het Romeinse rijk in Nederland liep en hoe de Romeinen samenwerkten met de Germaanse stammen. Ook kijken we naar sporen van de Romeinen die nu nog te zien zijn, zoals het Colosseum in Rome en de ruïnes van Pompeï.

Op donderdag 19 oktober komt de schoolfotograaf langs. Allemaal nog even goed oefenen op je mooiste glimlach natuurlijk!

Kei van de Week!
Elke week is er iemand Kei van de Week in de klas. We hebben een mooi plekje op een kast gemaakt waar je mag laten zien waar je jezelf een kei in vindt. Te denken valt aan sportspullen, speelgoed, favoriete boeken, foto’s, knutselspullen enz. Eigenlijk alles wat bij jou past. Hiermee mag iedereen zijn eigen tentoonstelling inrichten en presenteren. Natuurlijk hebben we ook een echte kei die je een week op je tafel mag hebben staan. Deze week is Ode de eerste kei.

Elke week kiezen we vóór het weekend weer iemand voor de volgende week. Op maandag mag die dan spullen meenemen en een korte presentatie over zichzelf houden. Volgende week is Oscar aan de beurt.

Schoolreisje
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het dan zover… Op vrijdag 20 oktober gaan groep 5, 5/6, 6 en 7 op schoolreisje.

We gaan fietsen en zwemmen. Vanaf school gaan we in groepjes een route fietsen waarbij onderweg verschillende opdrachten gemaakt moeten worden. Na de fietstocht komen we aan bij Aqualaren waar we lekker gaan zwemmen. De kinderen krijgen bij het zwembad iets lekkers. Een broodje en drinken moeten de kinderen zelf meenemen.

De kinderen moeten meenemen:

– eigen lunchpakket

– fiets

– zwemkleding

Voor het begeleiden van de groepjes tijdens het fietsen, zoeken wij nog ouders. Vindt u het leuk om een groepje te begeleiden, dan hoor ik het graag (hj.dorgelo@conod.nl). Bij het zwembad is voldoende begeleiding aanwezig. We gaan er met elkaar een gezellige dag van maken.

Spreekbeurten
Deze week hebben alle kinderen een blad meegekregen met informatie en een rooster voor de spreekbeurten. Ik heb de spreekbeurten steeds op de vrijdagochtend gepland. De vakanties, margedagen en andere activiteiten zijn daarbij natuurlijk overgeslagen. Mocht het gebeuren dat er op de geplande dag toch nog een activiteit gepland wordt, dan zoeken we ruim van tevoren naar een nieuwe datum.

Allemaal alvast heel veel plezier en succes bij de voorbereiding van je spreekbeurt gewenst!

Verjaardag
Deze week hebben weer bijna een jarige, want op 23 oktober wordt Viggo 8 jaar. Dat is in de vakantie, maar toch alvast van harte gefeliciteerd!

Tip
We zijn in de klas bezig geweest met klokkijken op een wijzerklok. Het bleek dat sommige kinderen hier nog wat moeite mee hebben. Thuis is het leuk en nuttig om hier regelmatig mee te oefenen. Tot nu toe hebben we kinderen geleerd om de tijd in sprongen van 5 minuten op de klok af te lezen (5 over…, 10 voor half…, kwart voor… enz.) Hierna gaan we iets nauwkeuriger werken en wordt verwacht dat de kinderen op minuten nauwkeurig de tijd kunnen aangegeven. Als er thuis een wijzerklok is, is het goed om regelmatig eens te vragen hoe laat het is. Als u al een stapje verder wilt gaan, kunt u ook laten uitrekenen hoe lang het nog duurt tot een bepaald tijdstip of hoeveel tijd er tussen twee tijdstippen zit.

Volgende week is een korte week door de Zuidlaardermarkt. Iedereen een fijne dag gewenst en daarna natuurlijk een fijne herfstvakantie!

Henk Jan Dorgelo