We zijn alweer een kleine maand op school sinds de zomervakantie. De kinderen raken steeds meer gewend aan hun nieuwe leerkracht, de dagelijkse gang van zaken en de nieuwe vakken in groep 5. En wat kan deze klas geweldig goed werken! Tijdens het werken is het in de klas rustig zodat iedereen zich kan concentreren op zijn werk en er gelegenheid is om kinderen in kleine groepjes extra ondersteuning te geven Kinderen die dat willen kunnen een stiltehokje pakken om zich even af te sluiten. Toppers!

In de klas hangen sinds vorige week een aantal mooie kunstwerken. Iedereen heeft namelijk een notan gemaakt. Deze Japanse knipkunstwerken worden gemaakt van een zwart en een wit blaadje. Ze zien er schitterend uit!

Zoals u weet, heeft meester Jan deze week afscheid van onze school genomen. Natuurlijk was het de hele dag feest met een goochelshow, een concert op het plein en korte optredens van elke klas. Met de klas hebben we een lied voor hem ingestudeerd en hebben we bij elke letter van het alfabet woorden bedacht die bij hem passen. Om het feest compleet te maken, hebben we ook nog eens heerlijke pannenkoeken gegeten. Alle bakouders, ontzettend bedankt!

Vorige week hebben we het eerste blok van aardrijkskunde afgesloten. De kinderen weten nu o.a. wat een kaart en een legenda zijn en welke grenzen er bestaan. Ook hebben we gekeken naar de kaart van Nederland en de provincies. Om dit in de klas zichtbaar te maken hebben we met elkaar een schitterende kaart gemaakt met alle provincies. Loop gerust eens binnen om deze te bekijken!

We zijn inmiddels begonnen aan het eerste blok van natuur & techniek. In dit blok kijken we naar het leven in de tuin. Zonder dat we het soms beseffen en zien is dat een echte mini-wereld vol bloemen, struiken en insecten. We hebben al geleerd wat het verschil tussen bollen en knollen in de tuin. Door een doorgesneden aardappel en ui goed te bekijken was het verschil heel duidelijk. Klein nadeel was dat de hele klas flink naar uien rook…

Oproep: leesouders gezocht!

Deze week zijn we weer gestart met het lezen in groepjes. De kinderen zijn ingedeeld op leesniveaus en lezen drie keer in de week uit Lekker lezen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook momenten om stil in je eigen boek te lezen.

Om de leesgroepjes zo vaak mogelijk onder begeleiding te laten oefenen ben ik nog op zoek naar enkele leesouders die het leuk vinden om één keer in de week een half uurtje met ze te lezen. Op dit moment staat lezen op het rooster op maandag, woensdag en donderdag om 12.30 uur en op dinsdag om 8.30 uur. Als iemand op één van deze momenten zou willen helpen, hoor ik dat graag. Mocht u wel willen helpen, maar komen deze tijdstippen niet uit, dan hoor ik dat ook graag. We kunnen dan altijd kijken of we een leesmoment kunnen ruilen.

Korfbal

Veel kinderen uit de klas hebben zich opgegeven voor het schoolkorfbaltoernooi op 11 oktober a.s. We zullen maken hiervan 3 teams die meedoen aan het toernooi. Drie ouders hebben zich aangemeld om een team begeleiden. Alvast bedankt daarvoor! Binnenkort ontvangen we het spelschema. Zodra deze binnen is, krijgen alle begeleiders hem ook.

Oefentip

Het kennen van de tafels van vermenigvuldiging is onmisbaar bij rekenen. Wie nu de tafels goed kent (en blijft herhalen!) heeft daar ontzettend veel profijt van bij het aanleren van vaardigheden in hogere groepen. In de klas zijn we dan ook bijna dagelijks mee bezig met allerlei vormen van oefenen: op de iPad, met een spel of in tweetallen oefenen. Deze week zijn we bezig geweest met de tafel van 6. Er zijn ook leuke vormen voor om deze en ander tafels thuis te oefenen. Bijvoorbeeld door de getallen van twee dobbelstenen te vermenigvulden. Ook zijn er op internet vele sites en apps te vinden om op de computer, tablet of telefoon te oefenen. In de klas hebben we ook de “Tafel van 6 rap” gezongen (YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=IJBn8j6eTCo). De één heeft nou eenmaal meer oefening nodig dan de ander, maar ik wil iedereen vragen hier thuis af en toe eens mee bezig te gaan.

Dat was het voor deze week. Vriendelijke groet,

Henk Jan Dorgelo