Het laatste groepsnieuws alweer van dit schooljaar! Wat vliegt de tijd. Alle ouders die het afgelopen jaar hebben geholpen willen we heel hartelijk bedanken. Het is altijd zo fijn dat er telkens weer ouders zijn die kunnen helpen, op welke manier dan ook.
Wij wensen iedereen alvast een hele fijne zomervakantie toe en voor de kinderen heel veel succes in groep 4!

Bezoek vlinderkampje Eelde-Paterswolde.
Vorige week dinsdag zijn we naar het vlinderkampje in Eelde-Paterswolde geweest. Wat was dit een gezellige en leuke ochtend! De kinderen hebben een hoop geleerd. Zo konden ze beestjes in de grond en in het water zoeken en bekijken, stuifmeel ‘vangen’, en bloemen bekijken. Alle ouders die mee waren, bedankt! Fijn dat jullie konden helpen.

Schoonmaakavond
Maandagavond 17 juli is er een schoonmaakavond. Het zou erg fijn zijn als er dan een aantal ouders kunnen komen om te helpen. Er is namelijk genoeg te doen! Wil je aan de contactouder (Karin, moeder van Jeroen) doorgeven als je kan helpen? Dan weten we op hoeveel hulp we kunnen rekenen. Het is handig dat je zelf wat schoonmaakspullen mee neemt zoals een emmer, doekje etc.

Biebboeken inleveren (van school)
We willen voor de zomervakantie graag weer alle biebboeken van school terug hebben. Willen jullie er aan denken dat jullie de boeken meegeven aan jullie kind? De boeken moeten uiterlijk maandag 17 juli ingeleverd worden op school zodat de biebouders ook nog tijd hebben om alles weer te ordenen.

Bezoek bieb Zuidlaren
Wij gaan met groep 3 meedoen met het zomerleesproject. De zomervakantie is een lange periode en het is erg belangrijk dat de kinderen tijdens de zomervakantie blijven lezen.  dit te stimuleren mogen de kinderen in de bieb in Zuidlaren twee leesboeken uitzoeken (de kinderen krijgen bij de bieb een tas om de boeken in te doen), deze boeken mogen de kinderen de hele zomervakantie lenen. De kinderen moeten de leesboeken in de eerste schoolweek weer op school inleveren.
Wij gaan maandagochtend 17 juli om 10.05u vanaf school vertrekken.

Lezen
Het is een bekend fenomeen, de zomerdip. Kinderen lezen minder in de vakantie en lopen in het nieuwe schooljaar wat achter op het gebied van lezen. Hoe kun je deze zomerdip voorkomen?
Wat is de zomerdip precies?

In de vakantie ‘vergeten’ kinderen vaak te blijven lezen. Hierdoor kunnen ze een of twee Avi-niveaus terugvallen. Ze halen dan niet het leesniveau wat van ze wordt gevraagd in het begin van dat schooljaar. Blijven lezen is dus heel belangrijk. Maar hoe motiveer je de kinderen nou om te lezen. (tips afkomstig van http://www.jufmaike.nl/10-tips-tegen-de-zomerdip/)

1. Kies een boek wat je kind leuk vindt om te lezen
    Een open deur, maar de kinderen moeten zin hebben om het boek te pakken. Het maakt niet uit wat ze lezen, als ze maar lezen.
  1. Lezen kan overal
    Pak je boek en lees. In de tent, op het strand, bij het zwembad, maar ook op het klimrek in de speeltuin of dobberend op een luchtbed in de zee. Bang om je boek vies te maken? Maakt niet uit! Boeken zijn er om gelezen te worden, dus een vouwtje of een vlekje is zo gemaakt, geen probleem!
  1. Rituelen
    Maak een ritueel van het lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag lezen, per jaar een miljoen woorden per jaar lezen en daarmee hun woordenschat flink vergroten. Laat de kinderen bijvoorbeeld elke dag voor het slapen lezen. Of pak het boek erbij als ze ’s morgens wakker worden. Of juist net na het ontbijt. Een kwartier is niet lang, maar heeft wel een ongelooflijk resultaat. Je kunt ook je eigen leesritueel maken met je kind. Bijvoorbeeld zitten op een speciaal leeskussen, een stok of knuffel vasthouden bij het lezen, elkaar voorlezen, een picknickmomentje maken tijdens het lezen, etc.
  1. Lees samen met je kind
    Lees tegelijkertijd met je kind. Goed voorbeeld doet volgen. Zak onderuit in een lekkere stoel en lees samen. Er zijn ook mooie Samenleesboeken voor jou en je kind. Je leest dan om de beurt een zin of een bladzijde.
  1. Doe spelletjes met het boek
    Bedenk allerlei spelletjes met het boek dat je kind leest. Speel bijvoorbeeld scrabble met alleen woorden die uit het boek komen. Dobbel om het aantal bladzijdes dat gelezen moet worden. Zoek naar het moeilijkste woord dat je kunt vinden in het boek. Of stop op een willekeurige pagina en rijm op het eerste woord dat je leest.
  1. Beloning
    Hang een meter papier op in het appartement, tent, caravan of andere vakantieplek. Zet steeds een streep voor een gelezen boek. Bedenk een beloning voor elke 2, 5 of 10 boeken die gelezen worden. Een sticker, een speeltje om in het water mee te spelen, een ijsje zijn vakantievoorbeelden.
  1. De bibliotheek of kinderboekwinkel
    Regent het? Ga naar de Kinderboekenwinkel in de buurt of naar de bibliotheek. Wat is er nou fijner dan zelf je boeken om te lezen uit te zoeken? Wie weet strijken jullie wel neer op de fijne stoelen in de winkel of bibliotheek en ontstaat er ter plekke een leesmoment.
  1. De vakantiebieb app
    Is je kind helemaal fan van de tablet of iPad? Zet de vakantiebieb erop! Met de vakantiebieb app kun je gratis boeken lezen en is ook te gebruiken als je geen lid bent van de bibliotheek.
  1. Boekenfeest
    Houd een boekenfeestje met de kinderen. Iedereen neemt zijn favoriete leesboek mee en leest de favoriete passage voor. Je kunt de kinderen echt laten optreden. Nodig de kinderen uit de buurt of de camping uit. Natuurlijk moet er op het einde van het feestje ook een dansje komen, net zoals op het boekenbal! Je kunt het feestje ook vieren bij een vooraf bepaald aantal gelezen boeken.

Jarigen

Er is nog een aantal kinderen jarig voor de vakantie en een aantal in de zomervakantie.
Tim was jarig op 4 juli, nog van harte gefeliciteerd!
Evi is op 15 juli jarig, Jeroen op 16 juli, Benthe Terburg op 25 juli, Sebastiaan op 8 augustus en Marcelina op 10 augustus. Allemaal alvast van harte gefeliciteerd en hopelijk wordt het een zonnige en gezellige verjaardag!