Vorige week hebben we een bezoek gebracht aan de Stiep. Het was even een eindje lopen maar we hebben daar veel dieren kunnen zien. Ook hebben we er samen fruit gegeten.
Het was een hele nieuwe belevenis en we gaan dit vast nog wel een keertje overdoen. Vorige week hebben we tijdens de Paasviering het Paasverhaal gehoord van dominee van Sloten en hebben we met de kinderen van groep 8 in het bos eieren gezocht.
Deze week en de volgende 3 weken staan in het teken van “lieveheersbeestjes” en de Koningsspelen. Van het ICO komen ze workshops geven naar aanleiding van het boek: Wat het lieveheersbeestje hoorde!
Wat we allemaal gaan doen is nog een verrassing maar we maken natuurlijk in ieder geval lieveheersbeestjes.

Ook krijgen de groep 2 kinderen er een extra opdracht bij in de vorm van: samen een spel doen, iets nabouwen, een voorbeeld namaken op de kralenplank of bv. een puzzel maken. De groep 1 kinderen krijgen er ook een opdracht bij, dit kan een werkblad zijn maar ook een spel of bv. een puzzel. Dit doen we om ze alvast wat meer voor te bereiden op groep 3 en groep 2.

Engels: Deze week en de volgende weken herhalen we de colours, numbers en de aangeleerde woorden van de thema’s die we gehad hebben herhalen we ook nog een keer.

Letter van de week:
De komende tijd leren we de /v/ van vroeger maar ook van vliegen ( dit past bij ons thema lieveheersbeestjes
Dit is het geluid een stofzuiger vvvv. De letter zit in het mondstuk van de stofzuiger. De stofzuiger heeft een motor en die kun je voelen in je keel als je de letter zegt.
Klankgebaar: maak met wijs- en middelvinger een V en breng die naar de keel om de motor van de stofzuiger te voelen. Als je naar de hand kijkt, dan zie je V van de vingers.
Klankinformatie en articulatie: schurend geluid met je stem. Er wordt een vernauwing gevormd door de onderlip tegen de boventanden te leggen, de lucht ontsnapt hier tussendoor terwijl er ook stem wordt gegeven.

Opzegversje:
v vliegt de vogel ver van hier
Over de vijver naar de rivier

Er mogen spulletjes meegenomen worden die met de /v/ beginnen voor in de letterdoos.

Cijfer van de week:
Ter ondersteuning van de cijfers leren we er ook een “ezelsbruggetje” bij.
1= een paal van steen, dat is de één.
2= een zwaan in zee is eigenlijk een twee.
3= zijn het de billen die ik zie, nee het is de drie
4= een neus van hier tot hier, dat is de vier
5= een pet met een dik lijf, dat is eigenlijk de vijf
6= een steeltje met een kers, is eigenlijk de zes
7= eerst een rechte dan een scheve, dat is de zeven
8= een sneeuwpop op wacht, dat is de acht
9= een hoofd met een vlecht ertegen, dat is de negen
10= de 1 en de 0 willen elkaar graag zien zijn ze verliefd? Of is het de 10 ?

Met deze getallen gaan we verschillende spelletjes doen.

Tips:
Praat eens met elkaar over vroeger. Hoe was het bij papa en mama op school, of bij opa of oma of misschien bij een oude opa en oma. Er is toch al een heleboel veranderd sinds opa’s en oma’s klein waren. In Roden is het speelgoedmuseum Kinderwereld waar veel dingen en bovenal speelgoed van vroeger te zien zijn. Je kunt buiten ook nog in een antieke draaimolen meedraaien of op oude bijzondere fietsen rijden maar ook kun je daar nog ouderwets proberen te “tollen”. Leuk om binnenkort misschien eens een bezoekje te brengen.
Maar laat de kinderen ook eens zien waar Berend Botje nu echt staat en dat het toch echt geen beer is. Ook achter Berend Botje zit een heel verhaal…

Reminders:

  • We sparen nog steeds voor een goed doel. Op maandag staat het busje klaar op tafel waar de kinderen dan iets in kunnen doen. Dit mag natuurlijk ook op de andere dagen.
  • Woensdag 4 april: een muzikale voorstelling van stichting Vertellus en het heet: Een olifant met veel haar. Dit komt vanuit het ico-kunstencentrum en het heeft ermee te maken dat de gemeente Tynaarlo dit jaar zich Culturele Gemeente van Drenthe mag noemen. Centraal daarin staat de culturele historie van de gemeente dus vandaar het project met de naam “Historie met een knipoog”.
  • Drie woensdagen achter elkaar (11,18 en 25 april) hebben we workshops die verzorgd worden door ICO. We werken dan vanuit het boek: Wat het lieveheersbeestje hoorde.
  • Vrijdag 20 april: Koningsspelen. We beginnen met een ontbijt in de groepen en daarna gaan de groepen 1-2 a en c spelletjes doen op het plein van 9.15 uur–10.15 uur. De groepen 1-2b en 3 doen dit van 10.45 uur tot 11.45 uur. De kinderen van groep 1 t/m 3 zijn deze dag om 12.00 uur vrij.
  • Hiervoor hebben we nog hulp nodig van ouders, verzorgers, opa’s en oma’s die een groepje kinderen gaan begeleiden bij het doen van de spelletjes. Via de contactouders krijgt u hierover nog een mailing.
  • Meivakantie: vrijdag 27 april t/m zondag 13 mei.
  • Zondag 13 mei: Moederdag
  • Avondvierdaagse: 14 t/m 17 mei
  • Vrijdag 18 mei Margedag t/m maandag 21 mei ( 2e Pinksterdag) de hele school is vrij.

 

 

 

Groep 1-2a
Wenkinderen: Afgelopen week kwam Timon Pakhuis voor de eerste keer wennen. Op 7 mei is hij jarig. Welkom op De Tol!

Groep 1-2b
Jarigen: Hiep hiep hoera voor Elzar Vogelaar. Hij is op donderdag 29 maart 6 jaar geworden. Op woensdag 11 april wordt Casy Langius 5 jaar. Allebei van harte gefeliciteerd!
Wenkinderen: Vrijdag 6 april komen Vera Schans en Naud Suurmeijer voor de eerste keer wennen bij ons in de groep. Allebei zijn ze al bekend met de Tol want hun oudere zussen en broer gaan ook bij ons naar school. We wensen ze allebei een fijne tijd toe op de Tol.
Stagiaires: Marlot Bezoen is vorige week al bij ons in de groep geweest en ze komt na de mei vakantie, 14 t/m 17 mei, nog een week bij ons in de groep helpen.

Groep1-2c
Wenkinderen: Komende maandag en die maandag erop komt Avalyn Mesman meedraaien bij ons in de klas en na de meivakantie zal ze echt op school komen.
Avalyn zit al in groep 2 en ze komt samen met haar ouders en haar zus Yinthe (gr 6) vanuit Heemskerk per 1 mei in Zuidlaren wonen. Heel veel plezier in Zuidlaren en bij ons op school!
Noor Vos zal op woensdag 18 april voor het eerst bij ons komen wennen en we wensen haar ook veel plezier op de Tol en bij ons in de groep.
Verjaardagen: Ivar Dinkla is inmiddels al vier geworden en volop met ons aan het meedraaien bij ons in de groep. We vinden het heel gezellig dat hij bij ons in de groep is gekomen en wensen hem samen met zijn familie veel plezier bij ons op de Tol.