Vorige week vrijdagmorgen hebben we naar een hele mooie voorstelling gekeken. Het ging over een meisje Puck dat de zolder van haar oma moest opruimen. Ze kwam van alles tegen en ook dingen die ze wilde bewaren. Ze verdeelde de spullen: een doos voor de kringloopwinkel, een grote koffer voor de spullen van haar mama en een koffer waar dingen ze dingen in deed die ze zelf wilde bewaren. De kinderen hebben genoten van de voorstelling.

Er zijn mooie, lieve baby foto`s en `oude` spullen meegenomen door de kinderen. We hebben ze bekeken en besproken wat het is en wat je er mee kunt doen.

Deze week is de avondvierdaagse begonnen. Heel veel kinderen lopen mee en natuurlijk kijkt iedereen uit naar de laatste avond, donderdagavond, want dan worden de spelden uitgedeeld. Knap hoor!

We zijn deze week al druk bezig met het oefenen voor het schoolfeest. Hiervoor worden dingen gemaakt die we tijdens de voorstelling gaan gebruiken. Hopelijk is het woensdag 24 mei mooi weer en u komt toch ook kijken naar onze voorstellingen?

Engels:

Het thema is Family: familie: vader – father, moeder – mother, dochter – daughter, zoon – son, baby – baby, ik – me,   grootvader/opa – grandfather, grootmoeder/oma – grandmother, kleindochter – granddaugher en kleinzoon – grandson.

Letter van de week:

De letter die we de komende leren is de /m/ van mama, moeder.
De letter van iets lekkers. Mmm…., deze letter heeft 3 stokken.
Klankgebaar: Maak het natuurlijke gebaar van “mmm .. lekker”.
Doe dit met 3 vingers omlaag langs je wang, dan zie je de 3 stokken van de m ook in de hand.
Klankinformatie en articulatie: Met de lippen op elkaar, een stemhebbend lang geluid door de neus.

Opzegversje: M van de melk

M met mijn mond

Melk vind ik lekker

Melk is gezond

De kinderen mogen weer spullen voor de letterdoos meenemen.
Ook herhalen we de aangeleerde letters

Cijfer van de week/rekenen:

We herhalen de cijfersymbolen van 0 tot 20.

Tips: Mondmotoriek

Sommige kinderen hebben wat slappe mondspieren door duimzuigen of langdurig gebruik van een speen en/of het veelvuldig verkouden zijn waardoor een kind soms of zelfs voortdurend met een open mond zitten te kijken en te luisteren. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige klanken niet goed uitgesproken worden wat dan weer moeilijkheden kan geven bij het leren lezen als ze de klanken van de letters gaan leren. Ook kan het voortdurende verkoudheid of gehoorproblemen in stand houden.

Er zijn spelletjes die u  samen met uw zoon en of dochter kunt doen zoals:

–    Blaasvoetbal. Het pingpong balletje d.m.v. blazen door een rietje in het doel van de ander blazen.
–    Wie blaast een pingpong balletje het verste weg.
–    Een watje / papiertje naar de overkant brengen d.m.v. een rietje. Opzuigen, vasthouden en naar de overkant brengen.
–    Papier doorgeven. De eerste persoon zuigt het papiertje met het rietje op en de volgende persoon neemt het over met zijn rietje enz.
–    Strijkkralen ( of beschuitkruimels)  liggen op een tafel. In het midden van de tafel ligt een cirkel bv. papier  of getekend. Er kunnen ook voor elke deelnemer een cirkel op de tafel liggen. Om de beurt blazen ze een kraal in de cirkel. (kralen van verschillende kleuren, elk zijn eigen kleur) . Wie wint er?
–    Snoepjes opzuigen. Benodigdheden: rietjes, bekers, smarties of erwten, keukenwekker. Leg voldoende smarties / erwten op de tafel. De kinderen gaan om de tafel staan en hebben een beker en een rietje nodig. De kinderen krijgen één minuut de tijd om zoveel mogelijk smarties/ erwten op te zuigen en in de beker te doen.
–    Golven blazen in een bak met water d.m.v. een rietje.
–    Natuurlijk drinken door een rietje.

Deze spelletjes kunt u ook goed doen tijdens een kinderfeestje.

Reminders:
Woensdag 24 mei: schoolfeest
Donderdag 25 mei vrije dag i.v.m. Hemelvaartsdag en vrijdag 26 mei zijn we ook vrij.
Vrijdag 2 juni: margedag voor de hele school
Maandag 5 juni vrij: 2e Pinksterdag

Groep 1-2a
Operatie juf Lucré: De tweede operatie van juf Lucré is goed gegaan en we hopen nu op een spoedig herstel.

Wenkinderen: Mats Niessink is afgelopen maandag voor het eerst komen wennen bij ons in de groep en volgens mij heeft hij het samen met ons goed naar zijn zin gehad. We wensen hem, samen met zijn familie heel veel plezier bij ons in de groep maar ook een fijne tijd bij ons op de Tol. Zijn grote zus Tessa zit ook al bij ons op school.

Groep 1-2b
Jarigen: Donderdag 18 mei wordt Rosalie Stuifzand 6 jaar en Elin Sloots wordt 20 mei 5 jaar. Allebei alvast van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag.