Een nieuw schooljaar

We zijn weer begonnen en de vakantie lijkt gelijk alweer ver achter ons te liggen. Na een paar dagen op school lijkt het alsof we nooit weg geweest zijn!

De eerste weken is het natuurlijk even wennen aan alles wat nieuw is. Natuurlijk aan het nieuwe rooster en het eten op school. Ook is de groep kleiner dan vorig jaar, omdat er kinderen naar groep 5/6 zijn gegaan. De kinderen hebben hun nieuwe leerkracht leren kennen, en andersom.

Om ons toch snel thuis te voelen en om te ervaren wat een gezellige groep we zijn, hebben we regelmatig tussendoor een spelletje gedaan! Ook hebben we het lokaal wat gezelliger gemaakt met fotolijstjes van de verjaardagen en een vakantiecollage. Iedereen heeft zijn eerste letter mooi versierd.  Deze zullen we op het raam plakken om te laten zien dat dit echt ons lokaal is. En natuurlijk hebben we ook het gewone werk weer opgepakt.

We hopen er met elkaar een leuk en leerzaam schooljaar van te maken!

Nieuws uit de groep

In de eerste week hebben we het gehad over afspraken die je met elkaar kunt maken. Voor een groep zijn afspaken belangrijk om met elkaar samen te zorgen voor een goede sfeer in de klas. Iedereen heeft er eerst voor zichzelf een paar bedacht. Daarna zijn ze in de groep besproken en hebben met elkaar het volgende afspraken afgesproken:

– We zijn aardig tegen elkaar en pesten niet.

– We spelen samen en sluiten niemand buiten.

– We overleggen zachtjes met elkaar.

– We helpen elkaar als iemand hulp nodig heeft.

– We zitten niet zomaar aan spullen van een ander.

We noemen ze “De 5 van 5” en hebben deze afspaken een mooi plekje in de klas gegeven.

In groep 5 maken de kinderen kennis met enkele nieuwe vakken. We zijn gelijk gestart met een blok Aardrijkskunde uit onze methode Argus Clou. In dit blok gaat het over kaartlezen en landschappen. De kinderen leren o.a. wat het verschil is tussen een luchtfoto en een landkaart, hoe een legenda werkt, waarom de horizon verder is als je hoger staat en welke landschappen er in Nederland te vinden zijn.

Een mooi hulpmiddel bij deze lessen in Google Maps, waarmee we de hele wereld kunnen bekijken. De kinderen zijn er in ieder geval heel enthousiast over. Leuk om te zien dat sommigen gelijk hun huis of vakantiebestemming kunnen vinden. We gaan nog veel meer ontdekken!

Ook nieuw is onze methode Staal voor taal en spelling. Best even wennen aan de nieuwe namen voor alle spellingsregels, maar de kinderen pakken het heel snel op. Ze weten inmiddels heel goed wat hakwoorden, zingwoorden, luchtwoorden, plankwoorden enz. Zijn en zijn al gewend om elke dag een kort dictee te maken.

Verjaardagen

We hebben inmiddels de eerste verjaardag gevierd in de klas. Joris is afgelopen woensdag 8 jaar geworden en daar hebben we in de klas natuurlijk aandacht aan besteed.

Met vriendelijke groet,

Henk Jan Dorgelo, hj.dorgelo@conod.nl